Podjetnikmet

Kaj je najnujneje za stroje pred in med sezono ter po njej? – Podjetnikmet

Kaj je najnujneje za stroje pred in med sezono ter po njej?

Deli

Vsebino omogoča SIP Šempeter, d.d.


Čeprav se zdi, da je skrb za stroje samoumevna in da kmetje to redno počnejo, realna situacija mnogokrat ni taka. Z osnovno skrbjo za stroje se uporabniki lahko izognejo nenujnim nevšečnostim in servisom, ponavadi takrat, ko je sezona že v polnem teku. Benjamin Žgank, certificirani strokovnjak za stroje iz podjetja SIP Šempeter, zato svetuje, česa res ne izpustiti v skrbi za kosilnice, obračalnike, zgrabljalnike pred in med kmetijsko sezono ter po njej.


PRED ZAČETKOM SEZONE in MED NJO

Preden stroje poženemo na teren, jih je priporočljivo skladno z navodili očistiti, pregledati obrabne dele, preveriti stanje pogonskega in hidravličnega sistema na vsakem od njih ter jih po potrebi namazati na označenih mazalnih mestih.

»Rezilna mesta pri kmetijskih strojih je treba namazati vsakih 50 delovnih ur,« opozarja Benjamin Žgank.


KOSILNI GREBEN in VZMETNI PRSTI

Pri kosilnem grebenu najprej preverimo stanje rezalnih nožev. Ostra rezila so ključnega pomena za dober odkos, saj ne želite odtrgane, ampak odrezano travo. Pomembno je, da ima vsak disk dva noža in da so vsi noži enakomerno obrabljeni. Ko se en rezalni rob izrabi, se nož lahko obrne in uporabi drugi rezalni rob. Pri strojih SIP enostavno menjavo nožev omogoča sistem hitre menjave QCS. Z robustnim orodjem in rezervnimi noži, spravljenimi v zaboju na stroju, so ti vedno pri roki. Pri menjavi nožev bodite pozorni na smer vrtenja diskov. Pravilen položaj nožev je, kadar so usmerjeni v smeri vrtenja diska in so gibljivo vpeti. Poskrbite za pravilne nastavitve višine odkosa in kosilnice. S tem boste podaljšali tudi življenjsko dobo rezalnega noža.
Brezskrben začetek kosilne sezone je zagotovljen, ko so poleg nožev brez poškodb ali razpok vsi deli kosilnega grebena. Tudi poškodovane ali prekomerno obrabljene diske in drsnike je treba zamenjati.
Podobno preverjanje stanja stroja kot pri kosilnicah je treba opraviti tudi pri obračalnikih in zgrabljalnikih, kjer je treba preveriti stanje vzmetnih prstov in jih po potrebi zamenjati.


DODATNI DRSNIKI

Poleg zaščite grebena tudi dodatni drsniki preusmerjajo nečistoče pod kosilni greben. Drsniki morajo biti debeli vsaj dva milimetra. Če so tanjši, jih zamenjajte. S tem boste zmanjšali kontaminacijo krme.


KARDANSKI ZGLOBI

Ob preverjanju kardanskih pogonov namažite mazalna mesta na kardanskih zglobih in ceveh. Pri kardanih s sklopko posebej preglejte sklopko, pri jermenskih pogonih pa preverite stanje in napetost jermenov.


ZAŠČITNE PONJAVE

Na kosilnici morajo biti vse zaščitne ponjave nepoškodovane. Če se ne prepreči izmeta kamenja in drugih delcev, se lahko poškodujejo stroj, traktor ali ljudje. Bodite pozorni tudi na razpoke in prekomerno obrabljenost pnevmatik ter obvezno preverite njihov tlak.

HIDRAVLIČNA NAPELJAVA

Tudi hidravlične cevi morajo biti nepoškodovane. Preverite tesnjenje hidravličnih cevi, hitrih spojk in hidravličnih ventilov.

PRIPRAVA NA ZIMOVANJE

Vlaga, zmrzal in mirovanje vplivajo na življenjsko dobo in vzdržljivost kmetijskih strojev. Po koncu sezone priporočamo temeljit pregled in pripravo na zimovanje.

ČIŠČENJE

Stroj očistite z vodo in ga nato še najmanj pet minut pustite delovati na mestu. Pri čiščenju z visokotlačnimi čistilci pazite, da vode nikoli ne usmerjate neposredno v ležajna mesta.

Ob pravilnem vzdrževanju je življenjska doba stroja lahko deset tisoč obdelanih hektarjev ali več. »To je glede na povprečno velikost slovenske kmetije čas ene generacije. Kmetje običajno menjajo stroje, s katerimi so njihovi starši kmetijo zgradili,« pravi certificirani inženir Benjamin Žgank iz podjetja SIP Šempeter.


HIDRAVLIKA IN ELEKTRIKA

Preglejte vso hidravlično in električno napeljavo. Pozorni bodite na poškodbe in puščanja, posledica tega je lahko kratki stik. Vse batnice hidravličnih cilindrov, ki so v skladiščenem položaju iztegnjene, premažite z antikorozijsko zaščito.
Električni upravljalec strojev spravite na suho mesto.


GIBLJIVI ELEMENTI

Vsi gibljivi elementi imajo svoje mazalno mesto, za katero je predpisan mazalni interval. Mazalni intervali so označeni s hitrimi navodili na stroju, natančna navodila pa so del splošnih navodil za uporabo stroja.
Povsod preverite količino masti in olja, ki zagotavljata lažji in dolgotrajen tek stroja. Če je stroj že dosegel servisni interval in interval menjave olja, to tudi opravite. Če pri tem potrebujete pomoč, se obrnite na najbližjega pooblaščenega serviserja.

zadnji prispevki